Угоду про співпрацю в космосі підписали США та Японія

Під час заходу, організованого адміністратором NASA Біллом Нельсоном і заступником адміністратора Пем Мелрой у штаб-квартирі агентства у Вашингтоні в п’ятницю, представники Сполучених Штатів і Японії зібралися, щоб підписати угоду, яка спирається на довгу історію співпраці в дослідженні космосу між двома країнами.

Держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен і міністр закордонних справ Японії Хаясі Йосімаса підписали угоду від імені Сполучених Штатів і Японії відповідно.

“Майбутнє космосу — це співпраця”, — сказав Блінкен. “Завдяки цій угоді наші країни зміцнили наше партнерство в космосі та тут, на Землі. Ми підемо далі і навчимося ще більше разом”.

Підписання є яскравим моментом візиту прем’єр-міністра Кісіди Фуміо до Вашингтона, його першого з моменту вступу на посаду у 2021 році.

“Я очікую, що ця угода активно сприятиме японсько-американському космічному співробітництву та розширить сфери співпраці для японсько-американського альянсу, який міцніший, ніж будь-коли раніше”, — сказав Кісіда.

Серед інших присутніх свідків були посол США в Японії Рам Емануель, посол Японії в США Томіта Кодзі, президент Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Ямакава Хіроші та заступник помічника президента та виконавчий секретар Національної космічної ради Чираг Паріх. У заході також взяли участь астронавт NASA Енн Макклейн і астронавт JAXA Хошіде Акіхіко.

«Від низької навколоземної орбіти до Місяця і за її межами, Японія є одним із найважливіших міжнародних партнерів NASA, і ця остання рамкова угода дозволить нам продовжувати співпрацю в широкому портфоліо наших агентств у розвідці, науці та дослідженнях», — сказав Нельсон. .

Цей договір, відомий як «Рамкова угода між урядом Японії та урядом Сполучених Штатів Америки про співпрацю в дослідженні космосу та використанні космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла, у мирних цілях», визнає взаємний інтерес. у мирному дослідженні. Він завершує роботу після візиту президента Джо Байдена до Японії у травні 2022 року та візиту до Токіо віце-президента Камали Гарріс, голови Національної ради з космосу у вересні 2022 року.

Зміцнення космічної співпраці між США та Японією є пріоритетом для обох.

“Це підписання символізує не лише дослідження космосу, але також партнерство та дружбу між Сполученими Штатами та Японією”, — сказав Емануель. “Це новий початок”.

Рамкова програма охоплює широкий спектр спільної діяльності між країнами, включаючи космічну науку, науку про Землю, космічні операції та дослідження, авіаційну науку та технології, космічні технології, космічний транспорт, безпеку та забезпечення місії та багато іншого.

“Я сподіваюся, що японсько-американська космічна співпраця буде ще більше поглиблюватися на основі цієї угоди, оскільки це піде на користь майбутньому людства”, — сказав Хаясі.

NASA та уряд Японії завершили попередню угоду в листопаді 2022 року, підтверджуючи внески Японії в Gateway як частину зобов’язань щодо довгострокової співпраці з NASA у дослідженні Місяця в рамках програми Artemis. Японія також була однією з перших підписантів угоди Артеміди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *