Великобританія впаде в найдовшу в історії рецесію – прогнозує банк Англії

Банк Англії попередив, що Велика Британія зіткнеться з найтривалішою рецесією за останній час, оскільки він підвищив процентні ставки до найвищого рівня за останні 33 роки, повідомляє BBC.

Він попередив, що Британія зіткнеться з “дуже важкою” кризою протягом двох років, а до 2025 року безробіття збільшиться майже вдвічі. Голова Банку Ендрю Бейлі попередив про “важку дорогу попереду” для британських домогосподарств, але сказав, що вони повинні діяти рішуче зараз, інакше “потім буде ще гірше”.

Таким чином, відсоткові ставки зросли до 3% з 2,25%, що стало найбільшим стрибком з 1989 року.

Підвищуючи ставки, банк намагається знизити зростання цін у той час, коли вартість життя зростає найшвидшими темпами за останні 40 років.

Ціни на харчові продукти та енергоносії підскочили, почасти через війну в Україні, внаслідок якої багато домогосподарств зазнають труднощів, а економіка починає знижуватися.

Рецесія визначається як спад економіки країни протягом двох кварталів поспіль. Як правило, компанії заробляють менше грошей, зарплати падають, а безробіття зростає. Це означає, що уряд отримує менше податкових грошей для використання на громадські послуги, такі як охорона здоров’я та освіта.

Банк раніше очікував, що Велика Британія вступить у рецесію наприкінці цього року, і говорив, що вона триватиме до наступного року.

Але тепер він вважає, що економіка вже увійшла у “важку” рецесію цього літа, яка продовжиться наступного року і в першій половині 2024 року ─ можливого року загальних виборів.

Хоча це не буде найглибша рецесія у Великій Британії, вона, вочевидь, стане найтривалішою з моменту початку обліку в 1920-х роках, на думку банк.

Рівень безробіття наразі перебуває на найнижчому рівні за останні 50 років, але очікується, що він зросте майже до 6,5%.

“Найважливіше, що може зробити уряд Великої Британії наразі, — це відновити стабільність, привести до ладу наші державні фінанси і скоротити борг, щоб зростання відсоткових ставок було якомога меншим”, ─ сказав канцлер Джеремі Гант.

Однак тіньовий канцлер Рейчел Рівз заявила, що сім’ї не зможуть витримати такого значного підвищення ставок, “коли в нас зростають ціни на харчі, збільшуються рахунки за електроенергію, а тепер ще й підвищуються ставки за іпотечними кредитами”.

Останнє підвищення процентних ставок ─ восьме з грудня ─ підіймає вартість позик до найвищого рівня за останні 14 років, коли банківській системі Великої Британії загрожував крах.

Банк вважає, що, підвищуючи відсоткові ставки, він зробить запозичення дорожчими і спонукає людей не витрачати гроші, тим самим знижуючи тиск на ціни.

Але хоча останнє підвищення ставки привітають ощадники, воно вплине на тих, у кого є іпотека, заборгованість за кредитними картками і банківськими кредитами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *