Через аварію “північного потоку” обмежено судноплавство у Балтійському морі

Морська адміністрація Швеції (SMA) розіслала навігаційні попередження каналами Navtex і VHF про те, що суднам слід триматися на відстані від району витоку газу в Балтійському морі.

Через витоки на газопроводах Nordstream 1 і Nordstream 2 у шведських і данських водах неподалік острова Борнхольм, судноплавство та деякі види авіасполучення (для літаків на висоті безпеки 1 тис. метрів) призупинені.

Нагадаємо, в ніч на понеділок, 26 вересня, диспетчер берегового майданчика Nordstream зафіксував різке падіння тиску у трубопроводах. Зокрема, тиск у магістралі Nordstream 2 знизився зі 105 до 7 бар. Біля данського острова Борнхольм у Балтійському морі з’явилася велика ділянка бульбашок, що свідчить про витік газу.

Про аварію одразу попередили берегові служби Німеччини, Данії, Швеції, Фінляндії та рф. Наразі інформації про причини витоків нема.

“Наше завдання в цій ситуації таке: ми попереджаємо судна, які перебувають поблизу, і просимо їх триматися на безпечній відстані 5 морських миль (близько 9 км) від ділянок. Це чітко виміряна зона безпеки”, — йдеться у повідомленні SMA, пише ЦТС.

Влада Данії також попередила, що прорив газопроводу “небезпечний для морського руху”, і встановила навколо підводної магістралі зону безпеки в п’ять морських миль. У навігаційному попередженні просять цивільні судна триматися на відстані від острова Борнхольм.

Розпочато розслідування причин аварії. Влада Німеччини, де розташовані приймальні термінали обох магістралей, розглядає версію зумисного пошкодження трубопроводу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *