Впроваджувати обмеження на експорт цукру Уряд не планує
З початку сезону цукроваріння (1 вересня 2021 р.) в Україні вироблено 1 450 тис. тонн цукру — це становить 130,5% виробництва попереднього маркетингового року. Виробництво цукру цього сезону здійснювали 33 цукрові заводи. Про це повідомла пресслужба Мінагрополітики.
Згідно з балансом попиту і пропозиції цукру, розрахованого Мінагрополітики, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року склали 332 тис. тонн. Така кількість відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку.
Пропозиція цукру в поточному маркетинговому році становить 1,8 млн тонн. У Мінагрополітики зазначили, що такої кількості цілком достатньо для забезпечення внутрішнього ринку. Його обсяг оцінюють у межах 1,210 млн тонн (28,9 кг/рік на одну особу).
Також кількість цукру у поточному сезоні дає змогу створити експортний потенціал в обсязі 120 тис. тонн та сформувати майже 5-місячні запаси на початок 2022/2023 МР — 470 тис. тонн.
Додамо, що цьогоріч в Україні цукрові буряки посіяні на площі 180,4 тис. га. При прогнозній урожайності 430–440 ц/га валовий збір прогнозують на рівні 7,830 млн тонн. При виході цукру 13,5–14% з них можна виробити близько 1,080 млн тонн цукру. За інформацією НАЦУ «Укрцукор», з 01 вересня 2022 року виробництво цукру планують здійснювати найбільш потужні 23 цукрові заводи.
З урахуванням перехідних залишків на 01 вересня 2022 року (за прогнозними розрахунками — 370 тис. тонн) ресурси цукру на період наступного маркетингового року у повному обсязі забезпечать потребу внутрішнього ринку. Експортний потенціал у 2022/2023 маркетинговому році оцінюють у 100 тис. тонн, з яких 50 тис. тонн — цукор, 50 тис. тонн — цукровмісні продукти.
Оскільки цукру в Україні з надлишком, то жодних обмежень на експорт цукру встановлювати не передбачається.