Використання пальмової олії планують заборонити в Україні
Народний депутат та член аграрного комітету ВР Дмитро Соломчук розповів, що вже у вересні-жовтні у сесійній залі планують розглянути його законопроєкт № 6068 щодо використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах.
“Найближчим часом очікуємо, що наш законопроєкт про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати й споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії”, – повідомив політик.
За словами Соломчука пальмова олія не лише згубно впливає на здоров’я українців, але й на економіку всієї країни. Зокрема на фермерство. У 2015 році постачання “пальми” до України з Індонезії та Малайзії зросло із 70 тисяч до 200 тисяч тонн на рік.
За словами нардепа це стає перешкодою для вітчизняних аграріїв, зокрема олійників. Адже, якщо за рік з гектара соняшників можна отримати 600 л олії, то пальма дає 3 тонни, до того ж два рази на рік. Тому саме її використовують у продуктах, попри суттєву шкоду для здоров’я.
До слова, в Україні зареєстрували законопроєкт №5148 від 23.02.2021 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми”. Він передбачає заборону використання пальмової олії у харчових та молочних продуктах, та в дитячому харчуванні.
Основні завдання цього законопроєкту:
- заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні;
- заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- штрафні санкції за порушення;
- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.