Полювання косаток на білих акул вперше зняли вчені. ВІДЕО

Біла акула, героїня знаменитого фільму «Щелепи», зазвичай не сприймається нами як жертва. Але біля берегів Південної Африки ця зловісна риба сама стає об’єктом полювання ще більш грізних морських м’ясоїдних — китів-косаток. Вперше вченим вдалося зафільмувати це хвилююче видовище, відстеживши поведінку як мисливців, так і жертви.

Косатки — розумні соціальні тварини, чиє групове полювання забезпечує їм становище верховних хижаків океану, які іноді нападають навіть на гігантських синіх китів. Не проходять вони і повз акул: вже неодноразово фіксувалися напади цих хижаків на вузькозубих, плоскоголових семижаберних і навіть гігантських акул.

Що стосується сумно знаменитих білих акул, вчені довгий час не фіксували нападу на них косаток — дані про такі полювання збереглися лише письмово чи усно, але жодної фотографії чи відео знято не було. Тепер, нарешті, дослідники отримали бажану відеозйомку, що дозволило їм проаналізувати поведінку косаток і акули.

Жертвами китів стали як мінімум три акули, а саме полювання тривало близько години. Після нього білі акули на понад місяць залишили небезпечний район.

Вчені зафіксували, що акули при нападі косаток поводяться майже так само, як тюлені та морські черепахи під час атаки акул: не намагаються спливти, а кружляють, щоб тримати хижаків у полі зору. Правда, що спрацьовує у разі одиночного мисливця, не завжди діє проти зграї: поки акула намагається ухилитися від однієї косатки, друга вчеплюється їй у бік, прагнучи дістатися жирної печінки. Після цього риба виявляється приречена.

Якщо новий досвід полювання на білих акул дійсно поширюється в популяції південноафриканських косаток, незабаром китів, що вистежують хижих риб, може стати набагато більше. Це не тільки вплине на чисельність і без того вразливого вигляду, але і, ймовірно, завадить туристичним компаніям, які влаштовують екскурсії з метою подивитися на білих акул.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *