Очистити космічний простір від сміття запланували британці

Британський стартап під назвою Astroscale Holdings Inc. взяв за мету вирішити проблему сміття у космосі, використовуючи космічний корабель з роботизованою рукою для захоплення непрацюючих супутників. Якщо апарату компанії вдасться захоплювати уламки, не втрачаючи при цьому контролю, наступним кроком буде підштовхування “мертвих” супутників до Землі, щоб вони згоріли при повторному вході в атмосферу.

За даними Європейського космічного агентства, на орбіті знаходиться понад 8000 тонн сміття, що складається з приблизно 26 000 об’єктів шириною більше 10 см. Будь-який об’єкт такого розміру може знищити активний супутник, створюючи постійну загрозу для систем, які забезпечують спостереження за погодою, управління лихами і військового зв’язку. Найгірший сценарій – це так званий синдром Кесслера, при якому зіткнення створюють додаткове сміття, що веде до більшої кількості зіткнень, поки цілі ділянки орбіти не стануть непридатними для використання.

Джон Оберн, керуючий директор Astroscale, говорить, що ініціатива компанії не тільки може зробити космос більш безпечним, а й оживити космічний сектор Британії в цілому.

Видання зазначає, що хоча у Великобританії більше космічних стартапів, ніж в будь-якій іншій країні, крім США і Китаю, її космічна програма роками стикалася з проблемою нестачі інвестицій. Вихід з ЄС ще більше ускладнив ситуацію, що призвело до завершення деяких спільних проєктів, в результаті чого обидві сторони втратили технічних знань. Найбільшим безпосереднім впливом на країну є втрата доступу до самого Galileo – відповідь ЄС на систему GPS США – проєкту, в який британський уряд вклав сотні мільйонів фунтів.

Нагадаємо: прем’єр-міністр Борис Джонсон перезапустив космічні амбіції Великобританії минулого року, коли він витратив $500 млн на порятунок OneWeb, лондонського конкурента мережі Starlink Ілона Маска.

OneWeb запускає понад 600 супутників на найбільш завантажену орбітальну площину, близько 150 з яких вже знаходяться на орбіті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *